Verslag van de excursie te Wintam

15 december 2002

Het weer was kouder dan verhoopt. Een ijzige wind verkleumde de 8 deelnemers die present tekenden te Wintam, behorend tot de Antwerpse gemeente Bornem. Rudy Maex, die dit gebied vaak bezoekt, leidde ons kundig rond. Er zaten erg grote aantallen vogels, niet zoveel verschillende soorten. We noteerden honderden Tafeleenden, Bergeenden en Wintertalingen - maar ook de Pijlstaarten waren in groten getale aanwezig. Andere 'show-stelers' waren een vrouwtje Brilduiker, de Slechtvalk, 2 Grote Mantelmeeuwen, een Witgatje, en vooral de wolken Bonte Strandlopers waarvan we het aantal schatten op een 300-tal! Ook een groep van een 30-tal Brandganzen vloog in de buurt. Blij met de waarnemingen maar ook blij met de opwarming in het café aan de kerk van Wintam! De overige waargenomen soorten waren:

Aalscholver, Blauwe Reiger, Buizerd, Canadese Gans, Fuut, Graspieper, Groenling, Houtduif,
IJsvogel, Kievit, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Krakeend, Kuifeend, Meerkoet, Merel, Nijlgans, Slobeend,
Smient, Sperwer, Spreeuw, Stormmeeuw, Waterhoen, Wilde Eend, Winterkoning, Witte Kwikstaart,
Zanglijster,Zilvermeeuw en Zwarte Kraai

Verslag van de dagtocht naar Zeeland

12 januari 2003

Vanaf de afspraakplaats te Rumst bracht de tocht ons naar het Markiezaat van Bergen-Op-Zoom waar we een eerste Ree en een aantal Grauwe Ganzen zagen. Iets verderop aan de Kreekraksluizen had een Grote Mantelmeeuw het erg moeilijk om weg te vliegen met een grote vis die hij gestolen had van een Aalscholver. De Aalscholver deed een poging de vis terug te bemachtigen. Aan de Oesterdam stalen Rotganzen en vooral de grote hoeveelheden Wulpen en Scholeksters de show. Via Tholen en St.-Philipsland gingen we richting Grevelingendam. Een Slechtvalk en twee zilverreigers vulden het dan al lange lijstje aan. Tijdens het middagmaal defileerden er Zilverplevieren, Bonte Strandlopers en Rosse Grutto's voorbij het raam van het restaurant, zodat een verrekijker in de ene en een vork in de andere hand geen uitzondering was. Karel Helsen, die onze gids was, toonde ons de weg naar een veld met Knobbelzwanen, Wilde Zwanen en Kleine Zwanen. Een beeld dat iedereen zal bijblijven. Langs Sirjansland en het Grevelingenmeer, waar Geoorde Futen ronddobberden, kwamen we op de Brouwersdam. Tussen de stenen aan het water zaten Kanoetstrandlopers, Paarse Strandlopers, Drieteenstrandlopers en Steenlopers die zich tot op een meter lieten benaderen. De Eidereenden, Roodkeelduikers en Middelste Zaagbekken schenen zich niets aan te trekken van de aanwezigheid van een zeehond. Bij een jenever aan de inlagen van Schouwen werd er nagepraat over de waarneming van 79 soorten.

Aalscholver, Bergeend, Blauwe Kiekendief, Blauwe Reiger, Bontbekplevier, Bonte Strandloper, Brandgans,
Brilduiker, Buizerd, Dodaars, Drieteenstrandloper, Eidereend, Ekster, Fazant, Fuut, Gaai, Geoorde Fuut, Graspieper,
Grauwe Gans, Grote Bonte Specht, Grote Mantelmeeuw, Holenduif, Huismus, IJseend, Kanoetstrandloper, Kauw,
Kievit, Kleine Zilverreiger, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Krakeend, Kramsvogel,
Kuifduiker, Kuifeend, Meerkoet, Merel, Middelste Zaagbek, Nijlgans, Nonnetje, Oeverloper, Paarse Strandloper,
Pijlstaart, Pimpelmees, Rietgors, Roek, Roodborst, Roodkeelduiker, Rosse Grutto, Rotgans, Scholekster, Slechtvalk,
Slobeend, Smelleken, Smient, "Soepeend", "Soepgans", Sperwer, Spreeuw, Staartmees, Steenloper, Stormmeeuw, Torenvalk,
Tureluur, Veldleeuwerik, Vink, Wilde Eend, Wilde Zwaan, Winterkoning, Wintertaling, Witgatje, Wulp, Zilvermeeuw,
Zilverplevier, Zwarte Kraai, Zwarte Ruiter en Zwarte Zee-eend.


Verslag van de excursie te Walem (Battenbroek)

23 februari 2003

14 deelnemers (wéérom: allemaal gedisciplineerde vogelkijkers!) waren op de afspraak aan de kerk van Walem. De weergoden waren ons genegen, en dat zorgde voor een uitstekende sfeer. In een prachtig zonlicht, en met temperaturen die klommen van 3 naar 14 graden, vatten we de tocht aan. Het Battenbroek was wel voor 90% met ijs bedekt. In feite was er aan de oostelijke oever één groot wak. Daar troepten honderden watervogels samen. Een groep van 17 Smienten vloog rusteloos af en aan. Als kinderen vergaapten we ons aan het prachtkleed van 4 mannetjes Brilduiker, die 7 vogels in vrouwtjeskleed gezelschap hielden. Veel aandacht ging naar het ene Nonnetje in vrouwtjeskleed.
Op de grote plas en de omliggende rivieren telden we meer dan duizend Wintertalingen. De mannetjes werden één voor één gecheckt op Amerikaanse Wintertaling… je weet maar nooit… maar dat was ijle hoop. In totaal merkten we 16 Pijlstaarten op, meestal slapend, en overwegend gepaard. Tientallen Bergeenden waren van de partij, en ook een aanzienlijk aantal verwilderde Grauwe Ganzen. Eén Casarca werd vanop grote afstand reeds opgemerkt. Op de westelijke oever waren Waterpiepers te verwachten, maar we vonden enkel een groepje Graspiepers. In het aangrenzende bos stonden we stil bij de zang van de Grote Lijster en de verschillen met de zang van Merel. In een groepje foeragerende Kauwen tenslotte zat 1 ex. met een lichte halsband, die te weinig zilverkleurig werd bevonden om hem tot Russische Kauw (= Oostelijke of Halsbandkauw) uit te roepen. Waargenomen soorten (50):
Aalscholver, Bergeend, Blauwe Reiger, Boomkruiper, Brilduiker, Buizerd, Canadese Gans, Casarca,
Ekster, Fuut, Graspieper, Grauwe Gans, Grote Bonte Specht, Grote Lijster, Heggenmus, Holenduif,
Houtduif, Huismus, Kauw, Kievit, Kokmeeuw, Koolmees, Krakeend, Kramsvogel, Kuifeend, Matkop, Meerkoet,
Merel, Nijlgans, Nonnetje, Pijlstaart, Pimpelmees, Roodborst, Slobeend, Smient, "Soepgans", Spreeuw,
Staartmees, Stormmeeuw, Tafeleend, Veldleeuwerik, Vink, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning,
Wintertaling, Zanglijster, Zilvermeeuw en Zwarte Kraai.